Contact Facebook

Tájékoztató

 

Kedves túrázók!

Szeretettel köszöntünk minden vállalkozó kedvű résztvevőt a Magyarországi Kárpát Egyesület emléktúráján.

 1873. augusztus 10-én, 149 éve alakult meg Ótátrafüreden a Magyarországi Kárpát Egyesület, az ország első, a világ hetedik turista klubja. Akkor itt, a Magas-Tátrában kezdte tevékenységét, túrázással, alpinizmussal, magashegyi hegymászással. Később a túravilág megszervezésével országos jelentőségű lett. 

Mai túránkkal az alapítókat ünnepeljük és turistaságunkat önmagáért. Eötvös Loránd szavaival:

„Turista az, a ki útra kel azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közepett álmaiban feltünik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek, s a ki ez álomkép eredetijét fáradságtól vissza nem riadva keresi – keresi, s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszti, hiszen örömét épen ez a keresés teszi.”

A túrákkal kapcsolatos főbb tudnivalók: A túra útvonalának nagy része köveken halad, sokszor igen meredeken, kőlapokon ugrálva kell mászni fölfele, illetve ereszkedni lefele. A legprofibbakat kivéve senki se számítson még 4 km/óra átlagra se, ezért fejlámpa is kötelező. Magashegyi túra, ezért váratlan szélsőséges időjárás miatt eső, hó, szél ellen meleg ruha, (eső)kabát szintén kötelező.

Általában délutánra romlik el az idő. A Zawrat-hágó előtt és a Tengerszem-katlanban, majd a Hunfalvy-ház alatt vaskapcsos, láncos kitett részek. A láncot esőben használni kell. A Hunfalvy-ház előtt és után néha még augusztus elején is hosszabb hómezők maradnak, túrabot szükséges lehet, nehogy lecsússzunk. Nagyjából 5 km-ként a menedékházakban lesz vízvételi lehetőség. A rajtban bankautomatából lehet zlotyit kivenni (1€ = 4 Zl), de az Öt-tavi menedékháztól kezdve lehet euróval is fizetni a menedékházakban.

A túrázók mögött seprű halad, kiszállási lehetőség az Öt-tavi menedékháznál lehetséges, a hosszabb túrákról át lehet térni a rövidebbekre. Aki a Halas-tónál fejezi be a túrát, a parkolóba még 7 km-t kell megtennie lefelé. A Tengerszem túrán résztvevőknek a Poprádi-tótól is le kell sétálni a parkolóba, ami aszfalton 4 km. A Halas-tavi parkolóból a szálláshelyekre visszük a túrázókat. A Poprád-tavi parkolóból, illetve az Ótátrafüredi célból villamosvasúttal (elektricskával) lehet a szálláshelyekre Poprádra (Szepesszombat), illetve Tátralomnicra utazni.                  

Az egész túra alatt fokozott villámveszély esetén nem javasoljuk a túra folytatását, minél előbb védett helyet kell keresni.

Elérhetőségeink: 
Wehner Márton +3630-9663146
Wehner Géza     +3630-9218352