Contact Facebook

Felhívás

Útvonal
Itiner
Tájékoztató
Nevezés
Nevezési lista
Követés
Eredmények


Felhívás magas-tátrai átkelésre

2024. augusztus 10.

 A Magyarországi Kárpát Egyesület emléktúrája

1873. augusztus 10-én alakult meg Ótátrafüreden a Magyarországi Kárpát Egyesület. 2024-ben augusztus 10-én emléktúrával ünnepli az egyesület alapításának 151. évfordulóját. A magas-tátrai átkelés végcélja az alapítás helye: Ótátrafüred.

A túra hagyományos teljesítménytúra, Zakopánéből a Tengerszem-csúcson kel át a Magas-Tátrán. Rövidebb távján Tengerszem-csúcs néven 25 km-en a Poprád-tóig, klasszikus távján Magas-Tátrai Átkelés néven 40 km-en innen még Ótátrafüredig. Lehetőség van csak a Tengerszem-átkelésen részt venni a Halas-tótól a Poprád-tóig, illetve Ótátrafüredig. Aki a Tengerszem-átkelést nem vállalja, a lengyel és a felvidéki oldalon is választhat résztávot. A túrákra előre kell jelentkezni, a díjbekérő alapján kell fizetni.

A túrák leírása:

Táv neve:  Magas-Tátrai Átkelés

Útvonal: Zakopane Kuznice – Murowaniec menedékház – Zawrat – Lengyel Öttó völgye – Halas-tó (Morskie Oko) – Tengerszem-csúcs (Rysy) – Hunfalvy-hágó (sedlo Váha) – Menguszfalvi-völgy –Poprádi-tavi menedékház – Oszterva-nyereg (sedlo pod Ostrvou) – Felső turistaút (Magisztrále) – Sziléziai-ház – Ótátrafüred
A rajt helye:Zakopane Kuznice, a Gáspár-csúcsi (Kasprowy Wierch) felvonó töve
A cél helye:Ótátrafüred, sikló végállomás
Az indítási idõ:2024.08.10. 6-7 óra
Nevezési díj: 3000 Ft/fő
Úthossz (km):  40,2      Szint (m): 3860           Szintidő (óra): 16     

 
Táv neve:  Tengerszem-csúcs

Útvonal: Zakopane Kuznice – Murowaniec menedékház – Zawrat – Lengyel Öttó völgye – Halas-tó (Morskie Oko) – Tengerszem-csúcs (Rysy) – Hunfalvy-hágó (sedlo Váha) – Menguszfalvi-völgy –Poprádi-tavi menedékház
A rajt helye: Zakopane Kuznice, a Gáspár-csúcsi (Kasprowy Wierch) felvonó töve
A cél helye: Poprádi-tavi menedékház
Az indítási idõ: 2024.08.10. 6-7 óra
Nevezési díj: 3000 Ft/fő
Úthossz (km):  25,3      Szint (m): 2880           Szintidő (óra): 12

 
Táv neve:  Zawrat

Útvonal: Zakopane Kuznice – Murowaniec menedékház – Zawrat – Lengyel Öttó völgye – Halas-tó (Morskie Oko)
A rajt helye: Zakopane Kuznice, a Gáspár-csúcsi (Kasprowy Wierch) felvonó töve
A cél helye: Halas-tó (Morskie Oko) menedékház
Az indítási idõ: 2024.08.10. 6-7 óra
Nevezési díj: 3000 Ft/fő
Úthossz (km):  16,4      Szint (m): 1500           Szintidő (óra): 7    

 
Táv neve:  Oszterva

Útvonal: Poprádi-tavi menedékház – Oszterva-nyereg (sedlo pod Ostrvou) – Felső turistaút (Magisztrále) – Sziléziai-ház – Ótátrafüred
A rajt helye: Poprádi-tavi menedékház
A cél helye:Ótátrafüred, sikló végállomás
Az indítási idõ:2024.08.10. 14-16 óra
Nevezési díj: 3000 Ft/fő
Úthossz (km):  16,1      Szint (m): 620           Szintidő (óra): 5     

 
Táv neve: Halas-tó

Útvonal:Halas-tó (Morskie Oko) – Tengerszem-csúcs (Rysy) – Hunfalvy-hágó (sedlo Váha) – Menguszfalvi-völgy –Poprádi-tavi menedékház
A rajt helye:Halas-tó (Morskie Oko) menedékház
A cél helye:Poprádi-tavi menedékház
Az indítási idõ:2024.08.10. 8-12 óra
Nevezési díj: 3000 Ft/fő
Úthossz (km):  9,1      Szint (m): 1150           Szintidő (óra): 7     
Mindenki számoljon vele, hogy a Halas-tóig fel kell jutni.

 
Táv neve: Hunfalvy-hágó

Útvonal:Halas-tó (Morskie Oko) – Tengerszem-csúcs (Rysy) – Hunfalvy-hágó (sedlo Váha) – Menguszfalvi-völgy –Poprádi-tavi menedékház – Oszterva-nyereg (sedlo pod Ostrvou) – Felső turistaút (Magisztrále) – Sziléziai-ház – Ótátrafüred
A rajt helye: Poprádi-tavi menedékház
A cél helye:Ótátrafüred, sikló végállomás
Az indítási idõ:2024.08.10. 8-12 óra
Nevezési díj: 3000 Ft/fő
Úthossz (km):  25,2      Szint (m): 1770           Szintidő (óra): 10     
Mindenki számoljon vele, hogy a Halas-tóig fel kell jutni.

 
 

Szolgáltatás: póló, kitűző, emléklap, a rajtban itiner, hideg étel, gyümölcs, édesség, ital. Csomagszállítás a célba. A túrázók mögött seprű, segítség.

Magashegyi túra. Váratlan szélsőséges időjárás miatt eső, hó, szél ellen meleg ruha, (eső)kabát kötelező. Kizárólag gyakorlott túrázóknak ajánlott. A táv kiválasztásakor arra kell számítani, hogy a megszokott idő duplájára lesz szükség, ezt kell a szintidővel összevetni. Az Öt-tavi menedékháztól 13 óra után a pontőrök a parkolóba irányítják az elkésetteket. A Halas-tótól 14 óra után nem folytatható a túra. A Tengerszem-átkelésre lehetőleg olyan vállalkozzon csak, aki járt magashegyen, láncos úton, tériszonyát ne itt próbálja levetkőzni. Fejlámpa kötelező. A Tengerszem-katlanban vaskapcsos, láncos kitett részek. Esőben-hóban oda kell figyelni. Térkép: Magas-Tátra (Vysoké Tatry) turistatérképe 113.

 

Zakopánéba és a Lysa Polánába buszt szervezünk. A jelentkezőket a tátralomnici parkolóból reggel 5-kor átviszi a busz a túra rajtjába, Lysza Polánába, illetve Zakopánéba, majd délután legkésőbb 17:30-kor Lysza Polánából a buszparkolóból visszaviszi Tátralomnicra. Aki ezt lekési, annak önerőből kell hazajutnia. A Poprád-tavi parkolóból, illetve Ótátrafüredről villamosvasúttal (elektricskával) lehet Tátralomnicra utazni. A busz díja 3000 Ft.

A nevezési és egyéb választható díjakat a jelentkezési határidőig kell befizetni. Azonban a korlátozott férőhelyek miatt csak a kifizetett választott szolgáltatást tudjuk fenntartani. Ellátás csak a túrán lesz szolgáltatásként.

Átszállításra jelentkezést korlátozott számban tudunk elfogadni.

 

Jelentkezni a nevezésnél lehet. Információk Wehner Mártontól szerezhetők e-mailen wehnermarton@gmail.com, telefonon 30-966 3146 számon, illetve esetleg Wehner Gézától (wg@szent-jakab.hu, 30-921 8352).

 

További információk: www.szent-jakab.hu, www.facebook.com/sztjakabwww.facebook.com/kazinczyemlekturak

A Magyarországi Kárpát Egyesület idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját. A jubileumi ünnepség augusztus 8-13-ig lesz, az ünnepi hét eseményére, illetve párhuzamosan a Magas-Tátra kupára az MKE honlapján lehet jelentkezni. Az itt hirdetett magas-tátrai átkelés a programsorozat része.